Nizozemski Gardens: intervju z Petom Rudolf
Video: Piet Boon: delam
V zadnjih tridesetih letih je nizozemska pokrajina oblikovalec Piet Rudolf večkrat presenetil s svojimi naravnimi vrtovi-mojstrovin in Evropi in Ameriki. Rokopis je tako značilno za avtorja, ki med oboževalci ekosadov, nov trend - udolfiantsy.- G. Rudolf, ki je, če ne more razložiti, kaj je naravno vrt ...
- Nadaljevanje zasnovo, sem poskusil, da ne ustvari narava, ampak želijo, da gre za občutek spontanosti in njene lepote. Navadila na pomladnih travnikov. So Vsadek občutek veselja, da želim, da bi domov. Vendar jih ni mogoče kopirati. Naravni sistem je drugačen od tistega v vašem vrtu: ga podpira vseh njenih prebivalcev.
Veš kaj tradicionalni angleški vrt. Bil je poln dogme in vsak dan vam pokaže, kaj je treba storiti: odstraniti blede cvetove, gnojiti trato, trim vrtnico, tie stebla, izkopljemo čebulice ... On ne učijo, da ljudje gledajo. Če je rastlina še vedno izgleda dobro, zakaj ga razrežite? Zakaj odstranite blede rože, če bo potem lepa stebla? Garden - to ni razstava rastlin. Angleški vrt nima nič opraviti z okoljem, ki jo potrebuje veliko vode. Skušam ustvariti vrtove, ki ne zahtevajo posebno nego, kjer naj bi rastlina počutijo dobro o sebi, ne da bi pogosto zalivanje. In želim, da ljudje videli: dobili estetsko sliko, razmišljanje o okolju, to ni tako težko.
- Kako ste prišli do tega pristopa?
- Všeč mi je spontanost na vrtu, in od začetka sem razmišljal o tem, kako to doseči. Po selitvi leta 1982 v Hummel smo postavili trajnic vrtec in začel eksperimentirati. Izbrane rastline, ki ustvarjajo lepe nered in ne omogočajo samo-posipanje. Niso zvezal večina rastlin, ki se razpada, vendar je še vedno videti dobro. Mi marljivo iskali in izbranih vrst dolgotsvetuschie in so začeli, da se prikaže izboljšanih sort. Nato smo vključili v mixborders načrta okrasne trave. Najprej malo, in potem sem mislil, zakaj ne naredite nasprotno. In mixborders ustvarjen iz zelišč z brizganjem barve. Ideja gredicami popolnoma spremenil, vendar deluje.
Po 15 letih poskusov je bil vrt proizvodnjo povsem drugačen učinek: mi smo se ne uporabljajo več vrtnice, zavrnil rastline, ki jih je treba zvezal, levo zbledela. Poskusi, da vaš vrt videti dobro za vse letne čase. Če ste naredili za pravo izbiro, boste uživali v lepih rastlin semenske glave ali ponovno cvetenje.
- Torej, ne lovijo le za rastline, ampak tudi ukvarjajo s samo-selekcijo?
- Ja, smo veliko potoval za nekdanjo Jugoslavijo, in Severni Ameriki. North American rastline, ki niso bili v modi v zgodnjih osemdesetih letih. Nikjer, je bila stevia, smo bili tudi v Angliji mogli najti samo v Nemčiji. Izpolnil sem vrt povsem nove vrste - pred tem, na primer, nihče je Burnet kot okrasno rastlino.
Potem sem se začel zanimati za vzrejo Monarda, Phlox, sidaltsey, žajbelj, geranije, astrantia. V celoti imam približno sedemdeset sort. Toda v zadnjih desetih letih sem bil bolj osredotočen na oblikovanje.
- Po eni strani, si z vsem srcem ljubezni rastlin, na drugi strani - do vrtov. Kdo si ti - oblikovalec ali rejec?
- Jaz sem oblikovalec, ki ljubi rastline. Ko ustvarite vrt, ne morete začeti od območja. Najprej morate najti idejo vrta, da določi temo vsakega fragmenta. Potem barve, seveda. Vrt storiti oblika in barva za ekspresijo. Mislimo, da je v barvi, ampak ustvariti obliko.
Video: sake Don Donu je ... igra Otroška
- Ali ste razvrstiti vse trajnice oblikovanih socvetja: ravna, spike, kot so, okrogla, hemisfere ...
- Da bi se ljudje bolj zavedajo vloge oblike. Pomaga združiti obrate v sistemu, ki je v mojih mislih: v vertikal in horizontal, vrzeli prehodov. To je moj način razmišljanja. Seveda, barva je tudi pomembna. Ampak, če vam načrtovanje, morate najprej skico nedorečena obliko.
Bom razdelil rastline in tudi za njihove narave: kako so stabilen in zanesljiv, kako se obnašajo na vrtu.
- Ali imate najljubšo barvo?
- Mislim, da - rdeča, vijolična. Vendar pa je brez barve, jaz ne bi želel uporabljati. Ne maram, zato je strupen rumene narcise. Sovražim jih. Imam eno, hočem kopati.
- Peak cvet na vrtu, je avgusta in septembra. Kako rešiti problem spomladansko dekorativne?
- Pridržujemo si vse rastline in narežemo na začetku februarja. Potem cvet Crocus, zvončki, teloh. V javnih parkih sem dal veliko
zgodnje cvetoče čebulice.
- zmagal si Chelsea-2000. Kako se počutite o tej razstavi vrtov, ki so izdelani posebej za njo?
- Jaz jo vidim kot na razstavi, ne pa kot realnost. Chelsea - to je marketing. In če obiskovalci mislim: Oh, odlična kombinacija, morate poskusiti, da ga ponovi v svojem vrtu - kar pomeni, da imajo kaj za sebe vedeti, da korak na rake, da razumejo, kaj Chelsea. skoraj vedno grem ven iz nje. Všeč mi je ljudi, vedno sem spoznal tam s prijatelji. Na splošno velja, da je industrija. Jaz bi rekel: ne verjemite, samo uživaj.
- Hank Gerritsen, soavtor enega od svojih knjig, je nekoč dejal, rumeno krilo - to je napaka ...
- Jaz na splošno ne marajo pester rastline. Na primer, tako enostavno variegatsiyu kot geranije `Samobor`, Brunner je 'Jack Frost`, Lahko se uporablja. Ampak postaviti obrat samo zato, ker je imela pester listov - neumnosti. Zbiranje pestrih rastline, po mojem mnenju, je brez okusa. Vendar pa je zbiralec in ni potrebno, da je oblikovalec. Čeprav lahko zbiranje zanimivo in da preostali del vrta. Konec koncev, tudi znani arhitekti, ne le doma gledal.
- Kako dolgo so ustvarili vrt v Hummel?
- že večkrat spremenili smo ga. Zadnji si pred 3 leti. Pustimo to, da je pot za 7-8 let.
- Morda ste tukaj naleteli ruskih obiskovalcev?
- da se srečujejo in govoriti z njimi. Ruski ljubezen rastline, ki se zanimajo za oblikovalskih idej. Zelo zanimiva in resna, se zdi, da želijo, da se hitro zdrsne med izkušnjami in takoj skoči v središču vrtnarske sveta, na kateri drugi so dobili na dvajset let. Želim si, da vaše bralce, da uživajo vrtnarjenje. Ta proces učenja, lep vrt ne bo v enem dnevu. Všeč so mi ljudje, ki so težko študirajo in se ne bojijo novega. Ko sem prvič videl angleške mixborders, sem šel skozi to z umom, je hotel narediti nekaj takega. Trajalo je nekaj let, dokler nisem ugotovil, da so imeli veze z dobrimi kombinacijami.
Kaj delam zdaj, tako individualno, osebno mislim, da ne morem učiti. To lahko samo navdih. Inspire učenje. Ne moreš reči kopijo. Samo naredi nekaj zase. Vsi si želimo, da se zgleduje po glasbi, slikarstvu, nekaj drugega. Toda v resnici moramo ustvariti svoja lastna dela. Če rečeš, ljubim Mozart - skušali doseči svoje višine.
Naslov vrt in Nursery: Broekstraat 17, 6999 DE Hummelo, Nizozemska. oudolf.com
Odprt od 1. avgusta do 30. oktobra od 10. do 16.
Intervju sprejela leta 2008.
Fotografije uporablja zasebni vrt Pete Rudolf in angleški vrt Pensthorpe (Oblikovanje Pete Rudolf).
- Stevia
- Phlox Občutek
- Gardens Evropa in Japonska
- Rejski nizozemski tulipani
- Priprave na zimo rose
- Kaj mi je všeč Verbena
- Azalea po cvetenju - kaj storiti?
- Nov val Gardening: Gardens pita Rudolf
- Top nasvetov za ustvarjanje zimski Hardy vrt
- Celosia sliki
- Gredica v obliki socvetja
- Vrbo: razred
- Naravni cvetlični vrt v duhu Pete Rudolf
- Rastline za cvetlični vrt v naravnem stilu
- Vrt oblikovanje
- Gardens of England: intervju z John Brooks
- Gardens of England: trenthem Gardens (Trentham vrtovi
- »Ustvari svojo pokrajino" izključno na vašem vrtu!
- Vrt, ki daje zdravje
- Narava, ki se ukvarjajo pro
- Festival nizozemski Flower